גבע – כלבים ומזון

חירשות

להבדיל מבני האדם התברכו הכלבים בששה חושים מפותחים ורגישים עד מאוד, אך בדומה לבני האדם, גם הכלבים מאבדים עם השנים קצת מיכולתם של החושים. החוש הראשון שנחלש במשך השנים הוא חוש השמיעה הנחשב לחוש השני בחשיבותו לתפקודו של הכלב. מאחר והתקשורת היומיומית בין בני הבית לכלב, מתבצעת בעיקר בעזרת רצף של פקודות קוליות וצלילים, נהפך הטיפול בכלב כבד שמיעה למסובך יותר. הפעם אסביר לכם כיצד ניתן לדעת שהכלב חירש וכיצד לשפר את התקשורת עם הכלב החירש.

לפני שתאמצו את שיטות הטיפול לשיפור התקשורת עם כלבכם מומלץ לוודא כי כלבכם אכן סובל מבעיות שמיעה, ולא מאי ציות הנובע מחוסר מנהיגות מצדכם. ובכן, אם קיים חשש כלשהו בלבכם כי שמיעתו של כלבכם נחלשה או נעלמה לחלוטין, יש לבצע את בדיקת השמיעה הבאה:
בקשו מחבר או בן משפחה להתלוות למבחן השמיעה ותנו לו מספר משרוקיות, רעשנים, שני מזלגות וכוס זכוכית. קחו את הכלב עם רצועה ופנס למקום מבודד, חשוך ושקט לגמרי.
בכדי שהבדיקה תהייה אמינה וקרובה יותר למציאות, יש להקפיד בעיקר על הבידוד והחשכה, מה שיבטיח בדיקת תגובה קולית ולא תגובת מראה. במהלך ההליכה למקום המבחן בקשו מהחבר לנטוש אתכם, הקפידו שנטישתו תתבצע כשהכלב לא מרגיש בכך, הדרך הטובה ביותר היא לסמן סימן מוסכם עם היד.
חשוב לוודא שכיוון הרוח הוא נגד מיקומו של הכלב ובכך מתבטל חוש הריח. לאחר עזיבת החבר אתכם, החלו לספור צעדים ועצרו ברגע שעברתם כשבעים צעדים ממקום חברכם.
זהו הגעתם למקום המבודד והחשוך, האירו לעבר חברכם בעזרת הפנס, המשמש כסימן להתחלת המבחן. על החבר להתחיל מהצליל החלש ביותר ולהתקדם בעוצמת הצליל, לפי תגובתו של הכלב.
את הצליל הראשון יש להפיק בעזרת שקשוק המזלגות זה בזה אם הכלב מגיב, כלומר מזיז את אוזניו ומסתכל למוקד הצליל, אז לכלבכם יש שמיעה מעולה וחירשותו היא סלקטיבית, ומה שנשאר לכם עכשיו לעשות, זה רק לשלוח את הכלב שלכם לאילוף קפדני.
במידה והכלב לא מגיב האירו שוב עם הפנס, אך הפעם פעמיים, סימן זה יורה לחברכם להתקרב כעשרים צעדים ולהשמיע שוב שקשוק מזלגות, הכלב לא מגיב סמנו שוב עם הפנס ועכשיו על החבר להקיש מזלג בכוס הכלב לא מגיב האירו שוב עם הפנס ועכשיו על החבר להשתמש במשרוקית או ברעשן, אם אין תגובה כלבכם ככל הנראה ( או ליתר דיוק ככל הנשמע) סובל מחירשות, אם הכלב מגיב, חירשתו היא קלה ולכן יש להמיר את הפקודות בשריקות ובצלילים קצרים לכל פקודה. במידה ולא התקבלה אף תגובה מצד הכלב, הכלב שלכם לא שומע כלום ולכן התנהגותו הלא צייתנית נובעת אך ורק מחוסר תקשורת ביינכם.

מרגע זה עליכם "לדבר" עם כלבכם אך ורק בעזרת תנועות ידים קבועות ואחידות ובעיקר להקפיד על שיגרה בכל דבר. בראשית מומלץ לרכוש קולר חנק ובמשך הטיול להקפיד "להדביק" את הכלב לרגלנו במהלך ההליכה על ידי משיכות עקביות לכיוון הרגל, כשאתם עוצרים עליכם ללחוץ מיד על ישבנו של הכלב בעזרת יד שמאל ואת יד ימין להרים מעלה, כמובן שיש להקפיד על קשר עין עם הכלב ולחזור על הפעולה פעמים רבות.

שימו לב! אילוף כלב חירש זו משימה קשה ומורכבת, ולכן אם ברשותכם כלב חירש פנו למאלף מקצועי וחייכם המשותפים עם הכלב יקבלו תפנית משמעותית, תנו למאלף לעשות את המלאכה שללא ספק תכלול את כל הפקודות הנחוצות ולא רק שליטה מינימלית כמו שציינתי מעלה.

הטיפ של "טופי":
דעו כי חירשות בגיל צעיר היא תופעה גנטית הנפוצה בעיקר בקרב הכלבים והחתולים הלבנים.

אהבתם את המאמר? שתפו!

בפייסבוק
בוואטסאפ
במייל
הדפסה